Mandarynki wiśniowe z cynamonem i kardamonem

8302014064_54246bab0a_z

8300954505_fd832a00ee_z

8300954661_de371f1aeb_z

PRZEPIS

Składniki:

  • 6-8  małych mandarynek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki wiśniówki
  • ok 12 wiśni, bez pestek, mogą być mrożone
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

  • Mandarynki obrać ze skórek używając bardzo ostrego noża.
  • W rondelku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i kardamonem, dodać wiśniówkę, wiśnie i mandarynki. Dusić przez kilka minut a następnie wyłowić mandarynki. Pozostały sok gotować na maleńkim ogniu aż zredukuje się jego objętość.
  •  Mandarynki w tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię i delikatnie zrumienić przez ok 1-2 min na każdą stronę.
  • Mandarynki ułożyć na półmisku razem z wiśniami, polać syropem.
  • Podawać ciepłe.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?