Łososiowe batony w sezamie

6874029790_cae23e10f1_z 7020143251_c8ae2d874b_z 6874030264_6f8e678028_z

PRZEPIS

Składniki:

Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette

  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku

Batony łososiowe

  • 3 łyżki ziaren białego sezamu
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 4 małe filety z łososia,
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Sos Vinaigrette

  1. Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.

Batony łososiowe

  1. Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
  2. Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
  3. Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
  4. Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
  5. Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?