BiteDelite-losos-z-truskawkami-w-balsamicznym-sosie-5316

BiteDelite-losos-z-truskawkami-w-balsamicznym-sosie-5307-2

BiteDelite-losos-z-truskawkami-w-balsamicznym-sosie-5309

Lekki i apetyczny przepis na obiad. Na szybko. Dla wielbicieli łososia i słodkich smaków. Mój ulubiony ostatnio przepis. Już zapowiadam kilka wariacji na ten temat – mam nadzieję, że szybko Wam się nie znudzi.

PRZEPIS

Składniki:

  • filet z łososia (ok 150-200g)
  • garść świeżych truskawek
  • kilka świeżych liści mięty
  • sok z cytryny
  • świeżo zmielona sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

  1. Umyty filet z łososia skropić obficie sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  2. Na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu usmażyć łososia. Przed smażeniem nie trzeba ściągać skóry z łososia. Zostanie ona na patelni i zabezpieczy rybę przed przypaleniem.
  3. W między czasie w malutkim rondelku podgrzewać na małym ogniu ocet balsamiczny z miodem do czasu aż się zredukuje i zgęstnieje. Ok 2 minut. Nie za długo aby zbytnio nie stwardniał.
  4. Obrać i pokroić umyte truskawki.
  5. Sos balsamiczny rozlać na talerzu. Położyć usmażonego łososia a następnie przykryć go pokrojonymi truskawkami.
  6. Posypać liśćmi mięty i podawać.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.