Lasagne ze szpinakiem

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9013

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9010

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9015

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9034

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9036

BITEDELITE_lasagne-ze-szpinakiem_0430-9027

Chociaż szpinak nie ma aż tak ogromnej ilości żelaza jak zwykło się uważać przez lata, to z racji na bogactwo witamin w nim zawartych warto skorzystać z jego letniej obfitości. Dobrym pomysłem na kolorowy, smaczny obiad jest pyszna lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym, która sprawdzi się jako znakomite danie główne.

PRZEPIS 

Składniki:

Ciasto i farsz:

  • 9-12 płatów makaronu lasagne
  • 3\4 – 1 kg świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • ser mozzarella
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek wrzucić do rozgrzanej na patelni oliwy.
  3. Szpinak dodać do czosnku i podsmażać na małym ogniu do osiągnięcia miękkości (mrożony smażyć do odparowania wody)
  4. Wymieszać z pokruszonym serem feta. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przygotować SOS BESZAMELOWY: w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę pszenną. Cały czas energicznie mieszając wlać mleko. Po połączeniu składników przyprawić sos szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  6. Spód naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej plastry makaronu tak, by nie było pomiędzy nimi przerw.
  7. Łyżką nałożyć warstwę szpinaku, oblać ją 3 łyżkami sosu beszamelowego. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku i pokryć ją beszamelem.
  8. Układać kolejne warstwy z makaronu, szpinaku i sosu aż do wyczerpania składników.
  9. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polać beszamelem i ułożyć plastry sera mozzarella.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C przez 30 minut.

11 Comments

  1. 1

    Uwielbiam, niestety nigdy nie odważyłam się spróbować sama jej przyrządzić, tylko zawsze jem w restauracji…. I nigdy nie zrozumiem dlaczego szpinak ma tak złe opinie. Wbrew nim spróbowałam i teraz jem ile się da :)

  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

    Ahhh ale mnie naszło teraz na to danie. Chyba w niedziele na obiad będzie trzeba prztestować. Szpinak uwielbiam :)

  8. 8
  9. 9

    Świetny widok… chyba przekonam się do szpinaku. Bardzo lubię takie zdrowe wariacje, podobne przepisy znajdziesz u mnie na blogu

  10. 10

    Bardzo ciekawe danie :) Chociaż za dzieciaka nie mogłam znieść szpinaku teraz próbuję go dodawać do wszystkich możliwych dań :) Czekam na więcej takich zdrowych przepisów :)
    Pozdrawiam serdecznie

  11. 11

    Obiad idealny :) Jakieś pomysły, co można dodać jeszcze do szpinaku, aby przełamać jego smak, a danie było sycące, ale nie mdłe? Może pieczarki?

Skomentuj

Zobacz również