BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5455

BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5462

BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5475

PP

PRZEPIS

Składnik

  • pierś kurczaka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki zielonego pesto (oprószone solą i pieprzem, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziarnem słonecznika liście świeżej bazylii)
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii

Dodatki: 100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

  • Przygotować pesto i ugotować ryż.
  • Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić delikatnie solą morską i zawinąć w plasterki szynki.
  • Szparagi umyć, odciąć twarde końce. Ugotować. Najlepsze do tego jest specjalne wysokie naczynie z koszyczkiem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka owinięte szynką.
  • Smażyć przez 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
  • Dodać szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posypać listkami bazylii i podawać z ryżem.

 

Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.