Kulki mozzarelli w panierce

7289545050_0d8629ffc0_z

7289545700_26b5cbdc53_z

7289544796_ff47f4f73d_z

Coś szybkiego i smacznego!

Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce z aromatycznym dipem pomidorowym. Idealna przekąska.

PRZEPIS

Składniki:

  • kulki mozzarelli
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 g mąki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Do 3 osobnych miseczek wsypać: mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajko.
  2. Po kolei w każdej z nich zanurzyć kulkę mozzarelli, najpierw w jajku później mące i na końcu w bułce tartej, pamiętając aby ser był dokładnie opanierowany, dzięki temu nic nie wycieknie na patelnię podczas smażenia.
  3. Smażyć na średnim ogniu na głębokim tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Kulki co jakiś czas odwracać, aby ser usmażył się z dookoła.
  4. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać, najlepiej w towarzystwie dipu pomidorowego lub konfitury żurawinowej.

Skomentuj

Zobacz również