BiteDelite-Krewetki+PiwoRyzowe-8527

BiteDelite-Krewetki+PiwoRyzowe-8534

BiteDelite-Krewetki+PiwoRyzowe-8470

PRZEPIS:

Składniki:

  • opakowanie gotowanych krewetek (rozmiar dowolny, ja wybrałam tiger)
  • sok z 1 cytryny i z 1 limonki
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości
  • świeża mięta
  • sól i pieprz do smaku

Guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki i cytryny
  • odrobina startej skórki z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Dip miodowo-paprykowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • szczypta mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić i wrzucić do miseczki. Skropić sokiem z cytryny i limonki, octem ryżowym, łyżką oliwy z oliwek a także posiekanymi liśćmi świeżej mięty i startą skórką z limonki. Posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i marynować w chłodnym miejscu przez min 30 min.

Przygotować 2 dipy:

    1. Guacamole obrane i pokrojone awokado rozgnieść widelcem, skropić sokiem z limonki i cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodałam jeszcze odrobine startej skórki z cytryny. Wymieszać i przełożyć do miseczki.
    1. Miodowo-paprykowy: miód wymieszać z łyżeką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, przyprawić papryką i przelać do miseczki.

Zamarynowane krewetki wrzucić na rozgrzana patelnię grillową. Smażyć ok 3 minuty w między czasie przewrócić na druga stronę.

Podawać z dipami.

Follow:

Skomentuj