Krem marchwiowy z nutą pomarańczy

©BiteDelite-zupa-marchewkowo-pomaranczowa-6259

©BiteDelite-zupa-marchewkowo-pomaranczowa-6253

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 5-6 marchewek
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, dodałam również miąższ ale bez skórek
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Kotanyi
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki bagietki, zrumienione w tosterze

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić na dużej patelni, najlepiej jeśli będzie głęboka. Dodać cebulę, 2 łyżki wody i zrumienić uważając aby cebula się nie przypaliła. Wrzucić pokrojoną marchewkę.
  2. Po kilku minutach wlać bulion. Jeśli nie mamy wystarczająco głębokiej patelni, przełożyć składniki do garnka. Gotować aż marchew będzie miękka, ok 30 minut.
  3. Dodać sok z pomarańczy, miód, przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz starta skórką z pomarańczy.
  4. Zmiksować blenderem na puree. Konsystencja powinna być taka jaką lubimy, aksamitna lub niekoniecznie, jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu.
  5. Przelać do talerzy. Podawać wraz z grzankami.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?