©BiteDelite-zupa-marchewkowo-pomaranczowa-6259

©BiteDelite-zupa-marchewkowo-pomaranczowa-6253

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 5-6 marchewek
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, dodałam również miąższ ale bez skórek
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Kotanyi
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki bagietki, zrumienione w tosterze

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić na dużej patelni, najlepiej jeśli będzie głęboka. Dodać cebulę, 2 łyżki wody i zrumienić uważając aby cebula się nie przypaliła. Wrzucić pokrojoną marchewkę.
  2. Po kilku minutach wlać bulion. Jeśli nie mamy wystarczająco głębokiej patelni, przełożyć składniki do garnka. Gotować aż marchew będzie miękka, ok 30 minut.
  3. Dodać sok z pomarańczy, miód, przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz starta skórką z pomarańczy.
  4. Zmiksować blenderem na puree. Konsystencja powinna być taka jaką lubimy, aksamitna lub niekoniecznie, jeśli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu.
  5. Przelać do talerzy. Podawać wraz z grzankami.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.