PRZEPIS
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka śmietany kwaśnej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
- 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i włożyć do lodówki.
- W tym czasie usmażyć jabłka z cukrem i cynamonem do miękkości.
- Piekarnik nagrzać do 160 st C.
- Formę do pieczenia posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą a następnie spód i boki formy wyłożyć 3/4 części ciasta.
- Do formy wrzucić usmażone jabłka.
- Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać na jabłkach.
- Można wyciąć z ciasta dowolne wzorki ja wycięłam listki:)
- Ciasteczko włożyć do piekarnika, zapiekać 15-20 min do zarumienienia.