Jabłecznik zapiekany na szybko

8223651729_f569a4f238_z

8223651803_f967b2af92_z

8223651653_b0bdb3e91d_z

PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka śmietany kwaśnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i włożyć do lodówki.
  2. W tym czasie usmażyć jabłka z cukrem i cynamonem do miękkości.
  3. Piekarnik nagrzać do 160 st C.
  4. Formę do pieczenia posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą a następnie spód i boki formy wyłożyć 3/4 części ciasta.
  5. Do formy wrzucić usmażone jabłka.
  6. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać na jabłkach.
  7. Można wyciąć z ciasta dowolne wzorki ja wycięłam listki:)
  8. Ciasteczko włożyć do piekarnika, zapiekać 15-20 min do zarumienienia.
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?