Imbirowo-miodowy kurczak w pomarańczach

8358317099_f3a97bc43f_z

Bardzo lubię połączenie smaku mięsa i ostrych przypraw z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny kurczak w imbirowo-miodowej marynacie z dodatkiem pomarańczy. Polecam!

PRZEPIS

Składniki:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 50g białego ryżu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy
  • 1 łyżeczka krojonej suszonej skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, szczyptą soli, suszoną skórką pomarańczową i imbirem.
  2. Oczyszczone filety z kurczaka wymieszaj w marynacie. Włóż do lodówki na min 30 min, najlepiej całą noc.
  3. Gdy kurczak jest gotowy, usmaż go na grillowej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Do grillowania dodaj kawałki świeżej pomarańczy.
  4. Podawaj z białym ryżem, posyp migdałami i świeżo stratą skórką pomarańczową.
Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?