Gruszka w cieście filo faszerowana orzechami włoskimi

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0699

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0708

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0704

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0703

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0715

Jesień zawitała już na dobre więc podsyłam pomysł na małe co nieco. Pyszne sakiewki z delikatnego ciasta filo, nadziane słodką gruszką faszerowaną  orzechami włoskimi i cukrem brązowym. Proste, a bardzo efektowne danie deserowe. Bardzo polecam!

PRZEPIS (4 porcje)

Składniki:

  • 4 dojrzałe, słodkie gruszki
  • płat ciasta filo
  • garść obranych orzechów włoskich
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • pół tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady – roztopionej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

  1. Obrane orzechy wrzucić do moździerza, dodać cukier i ostrożnie rozbijać na drobniejsze kawałki. Wymieszać.
  2. Z ciasta filo wyciąć kwadraty ok 15 x 15 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, które nie powinny być zbyt duże).
  3. W umytych gruszkach wydrążyć od dołu gniazda nasienne.
  4. Napełnić gruszki orzechami.
  5. Gruszki ustawić na kawałkach ciasta i zagiąć na skos jego brzegi formując takie jakby sakiewki, na wierzchu pozostawić ogonek gruszki.
  6. Sakiewki włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 15 min. Gdy wierzch ciasta się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C i zapiekać jeszcze 25 min.
  7. Upieczone gruszki układać na talerzykach.
  8. Oblać roztopioną czekoladą.
Follow:

Komentarzy: 17

    • 29/09/2016 / 21:53

      Dziękuję! To bardzo miłe co napisałaś! Aż się zarumieniłam :)
      pozdrawiam równie serdecznie :D

  1. 29/09/2016 / 21:57

    Wygląda fenomenalnie ta gruszka! Deser jak z najlepszej restauracji :)

    • 29/09/2016 / 22:36

      Ano mówię :) Szalenie mi się ta gruszka spodobała :)

  2. Joanna
    30/09/2016 / 14:04

    Od dawna szukałam przepisu na pyszny deser z gruszką w roli głównej i w końcu znalazłam!

  3. Sara
    02/10/2016 / 10:31

    oooo super

  4. elisa borelioza
    02/10/2016 / 15:28

    ta gruszka wygląda niesamowicie fajnie, bardzo apetyczna i na pewno bardzo super smakuje :)

  5. 04/10/2016 / 21:18

    To danie to istne dzieło sztuki! Aż szkoda by było skonsumować tą gruchę :P

  6. Ala
    10/10/2016 / 14:21

    ooooo właśnie to chcę :D

  7. Lara
    12/10/2016 / 19:57

    super pomysł

  8. Mela
    13/10/2016 / 14:48

    Deser wygląda bajecznie i niezwykle apetycznie! na pewno nie powstydziliby się go właściciele najlepszych restauracji na świecie… :) Palce lizać!

  9. kamila
    17/10/2016 / 19:07

    super !

  10. 28/10/2016 / 15:40

    Wow! Wygląda świetnie, aż szkoda byłoby jeść ;)

Skomentuj