Gruszka w cieście filo faszerowana orzechami włoskimi

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0699

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0708

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0704

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0703

bitedelite-jesienna-gruszka-w-ciescie-filo-0715

Jesień zawitała już na dobre więc podsyłam pomysł na małe co nieco. Pyszne sakiewki z delikatnego ciasta filo, nadziane słodką gruszką faszerowaną  orzechami włoskimi i cukrem brązowym. Proste, a bardzo efektowne danie deserowe. Bardzo polecam!

PRZEPIS (4 porcje)

Składniki:

  • 4 dojrzałe, słodkie gruszki
  • płat ciasta filo
  • garść obranych orzechów włoskich
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • pół tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady – roztopionej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

  1. Obrane orzechy wrzucić do moździerza, dodać cukier i ostrożnie rozbijać na drobniejsze kawałki. Wymieszać.
  2. Z ciasta filo wyciąć kwadraty ok 15 x 15 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, które nie powinny być zbyt duże).
  3. W umytych gruszkach wydrążyć od dołu gniazda nasienne.
  4. Napełnić gruszki orzechami.
  5. Gruszki ustawić na kawałkach ciasta i zagiąć na skos jego brzegi formując takie jakby sakiewki, na wierzchu pozostawić ogonek gruszki.
  6. Sakiewki włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 15 min. Gdy wierzch ciasta się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C i zapiekać jeszcze 25 min.
  7. Upieczone gruszki układać na talerzykach.
  8. Oblać roztopioną czekoladą.

17 Comments

  1. 1
  2. 3
  3. 5
  4. 6
  5. 7
  6. 8
  7. 9
  8. 10
  9. 11
  10. 12
  11. 13

    Deser wygląda bajecznie i niezwykle apetycznie! na pewno nie powstydziliby się go właściciele najlepszych restauracji na świecie… :) Palce lizać!

  12. 14
  13. 15
  14. 16
  15. 17

Skomentuj

Zobacz również