PRZEPIS (2 porcje)
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- sok z cytryny
- garść roszponki
- 20g płatków migdałowych
- 3/4 szklanki truskawek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
Przygotowanie:
- Truskawki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji), włożyć do małego garnuszka, dodać wodę, ocet balsamiczny i miód. Zagotować.
- W międzyczasie filety łososia skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem i płatkami migdałów.
- Grillować przez 15 minut.
- Gdy sos truskawkowy zredukuje się do połowy początkowej objętości, ściągnąć z gazu.
- Na talerze wylać po 1 łyżce sosu. Udekorować świeżą roszponką i pozostałymi truskawkami.
- Na środek sałatki położyć filet z łososia. Polać jeszcze łyżeczką sosu i podawać.