BiteDelite-gnocchi-2036 BiteDelite-gnocchi-20121 A9BiteDelite-gnocchi-2033

Pyszne gnocchi z dodatkiem pieczonych lub gotowanych buraków,z delikatnym serkiem mascarpone, makiem i świeżymi ziołami. Bardzo popularny włoski przepis, swoją potrawę zmodyfikowałam z tego przepisu (KLIK!)

Niezwykłe kluski na jeden kęs rozpływają się w ustach a ich piękny różowy kolor pobudza apetyt…! :)

Taka przystawka z pewnością sprawdzi się  podczas romantycznej kolacji, i nie tylko!

PRZEPIS

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + więcej do podsypania
  • 2-3 buraczki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • mak do posypania (można zastąpić innymi ulubionymi dodatkami do kluseczek, np: ser, orzechy, migdały…)
  • liście świeżej szałwii, roszponki lub rukoli do dekoracji
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez ok 45 min w 180 st C. Można użyć gotowanych buraczków jednak pieczone są o wiele smaczniejsze! Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. Mascarpone wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz a także szczyptę gałki muszkatołowej. Połączyć z burakami. Dodać mąkę. Wymieszać. W zależności od tego jak ciasto chłonie mąkę można jej dodać więcej. Nie przejmować się gdy będzie zbyt kleiste.
  3. Gotowe ciasto można schłodzić lub od razu przygotowywać z niego kluseczki.
  4. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je na 1-2 cm kosteczki.
  5. W każdej kosteczce zrobić palcem dziurkę lub przycisnąć delikatnie widelcem.
  6. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
  7. Na patelni roztopić masło, podsmażyć gnochhi. Posypać makiem, przełożyć na talerze.

 

Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.