Faworki

MG_21381

8406114161_f7cf2abaaa_z

8406114055_d4295af60f_z

8406113921_92640f71fa_z

Faworki, chrust, chruściki… kto ich nie lubi?! Prezentuję prosty i ekonomiczny przepis z wykorzystaniem zaledwie dwóch żółtek, z pozostałych białek proponuję upiec bezy!

PRZEPIS (ok 60 faworków)

Składniki:

  • 2 zółtka
  • 100g jogurtu naturalnego, najlepiej gęsty typu grecki
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 ml spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubić z solą na gładką masę, dodać cukier i jogurt, alkohol i dalej miksować.
  2. Podczas miksowania, powoli dodawać mąkę. Dalej wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Kiedy będzie już jednolite uformować kulę i uderzyć nią kilkunastokrotnie o blat. Spowoduje to, że ciasto nie będzie kleić się do rąk. (Działa!)
  4. Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, nie grubszy niż 5mm. Pamiętać o podsypywaniu mąką.
  5. Następnie ciasto pokroić na prostokąty o grubości ok 2 cm i szerokości ok 8 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.
  6. Smażyć partiami na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
  7. Jak troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem.
  8. Gotowe!

A poniżej bonusik! Faworki w pełnej krasie:

Follow:
Udostępnij:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?