Faworki, chrust, chruściki… kto ich nie lubi?! Prezentuję prosty i ekonomiczny przepis z wykorzystaniem zaledwie dwóch żółtek, z pozostałych białek proponuję upiec bezy!
PRZEPIS (ok 60 faworków)
Składniki:
- 2 zółtka
- 100g jogurtu naturalnego, najlepiej gęsty typu grecki
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 ml spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka ubić z solą na gładką masę, dodać cukier i jogurt, alkohol i dalej miksować.
- Podczas miksowania, powoli dodawać mąkę. Dalej wyrabiać ciasto ręcznie.
- Kiedy będzie już jednolite uformować kulę i uderzyć nią kilkunastokrotnie o blat. Spowoduje to, że ciasto nie będzie kleić się do rąk. (Działa!)
- Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, nie grubszy niż 5mm. Pamiętać o podsypywaniu mąką.
- Następnie ciasto pokroić na prostokąty o grubości ok 2 cm i szerokości ok 8 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.
- Smażyć partiami na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
- Jak troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem.
- Gotowe!
A poniżej bonusik! Faworki w pełnej krasie: