BiteDelite-dorsz-w-migdalach-2872

BiteDelite-dorsz-w-migdalach-2865

Podobne dania pojawiały już się na blogu, najczęściej w wersji z łososiem. Tym razem na patelni ląduje dorsz, w tej wersji smakował równie dobrze.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • oliwa z oliwek, extra-virgin
  • sok z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • ugotowany ryż

sos

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 100g żurawiny (użyłam mrożonej)
  • 30g brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
  2. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wsypać płatki migdałów i filety. Smażyć aż ryba będzie usmażona a migdały zbrązowieją.
  4. Przygotować sos:
  5. Sok pomarańczowy wlać do małego garnka, dodać żurawinę, cukier i ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kilka minut.
  6. Usmażone filety wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałowymi. Podawać z ryżem i sosem żurawinowym.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.