Ciasto śliwkowe z patelni

  PRZEPIS  (Martha Stewart inspiracją) Składniki 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze + 1 łyżeczka do posmarowania patelni  1 szklanka mąki + 1 łyżka do podsypania patelni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do posypania śliwek 1 jajko 1/2 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego lub mleka) 3-4 dojrzałe i pokrojone śliwki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać…
Zobacz post
Udostępnij:

Miętowe bezy

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt i piękny pastelowy kolor sprawdzi się idealnie podczas niejednego przyjęcia. Moje bezy przygotowałam specjalnie…
Zobacz post
Udostępnij:

Tort z robalami

PRZEPIS BISZKOPT Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki kakao 50 g pokruszonej czekolady Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. po kolei dodawać żółtka. Ciągle ubijając dodawać mąkę, kakao i cukier. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić…
Zobacz post
Udostępnij:

Kokosowe babeczki Raffaello

PRZEPIS Składniki: suche składniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli obrane migdały składniki mokre 1 szklanka mleczka kokosowego 100 ml roztopionego masła 1 jajko KREM 200 ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki nutelli wiórki kokosowe i pralinki Raffaello Przygotowanie: Osobno wymieszać składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, dosłownie kilka…
Zobacz post
Udostępnij:

Baton czekoladowy z ciastkami zbożowymi

PRZEPIS Składniki: 200 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao 100 g masła 1 łyżka miodu 150 g ciasteczek zbożowych (użyłam belvita 5 zbóż i mleko) Przygotowanie: Czekoladę roztopić z masłem. Uważać aby się nie przypaliło. Dodać miód i dokładnie wymieszać, podgrzewać tak długo aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić i dodać pokruszone ciasteczka. Następnie przelać do tortownicy wyłożonej sreberkiem…
Zobacz post
Udostępnij:

Babeczki urodzinowe

Oczywiście, te pyszne babeczki nadają się nie tylko na przyjęcie urodzinowe. PRZEPIS Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 jajko odrobina świeżej wanilii 1/3 tabliczki deserowej czekolady, pokruszonej Krem: 1 szklanka miękkiego masła 2,5 szklanki cukru pudru szczypta wanilii posypka cukrowa, kolorowa Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do…
Zobacz post
Udostępnij: