Serca bezowe

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju. Fantazyjny kształt sprawdzi się idealnie podczas walentynkowej kolacji, i nie tylko PRZEPIS Składniki: 2 białka  1/2…
Zobacz post
Udostępnij:

Mus gruszkowy z kardamonem i karmelem

PRZEPIS Składniki: 2 gruszki 2 łyżki roztopionej czekolady (ok 50g) 100ml śmietany kremówki 1 łyżka karmelu szczypta kardamonu (w proszku, ewentualnie 2 ziarenka (można kupić w saszetce np. Kotanyi) rozkruszyć w palcach) Przygotowanie: Do roztopionej w kąpieli wodnej czekolady dodać łyżkę śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszać i rozlać po bokach szklanki. Obrane gruszki wraz z kardamonem zmiksować na gładką masę. Wlać do…
Zobacz post
Udostępnij: