Dorsz w migdałach z sosem żurawinowym

Podobne dania pojawiały już się na blogu, najczęściej w wersji z łososiem. Tym razem na patelni ląduje dorsz, w tej wersji smakował równie dobrze. PRZEPIS Składniki: 2 filety dorsza 2 łyżki płatków migdałowych oliwa z oliwek, extra-virgin sok z cytryny szczypta soli i pieprzu ugotowany ryż sos sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 100g żurawiny (użyłam mrożonej) 30g brązowego cukru 1 łyżka…
Zobacz post
udostępnij

Łosoś z migdałami w balsamicznym musie z borówkami

PRZEPIS Składniki: filet z łososia bez skóry świeżo zmielona sól i pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin 2 łyżki płatków migdałów Balsamiczny mus borówkowy 1/2 szklanki borówek (o tej porze roku tylko mrożone;)) 1 łyżeczka miodu naturalnego szczypta cynamomu 2 łyżki octu balsamicznego bardzo dobrej jakości Dodatki:  ugotowany biały ryż wymieszany ze szczyptą cynamonu Przygotowanie:…
Zobacz post
udostępnij

Pizza z duszkami

PRZEPIS Składniki: Ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki wody 15g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Dodatki: czarne oliwki plastry jasnego sera np: mozzarella lub kozi Sos: 2 pomidory bez skóry suszone zioła: bazylia,oregano, czosnek, tymianek szczypta cukru Przygotowanie: Pomidory obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy i łyżkę wody, usmażyć. Ciasto zagnieść z drożdży, wody, mąki,…
Zobacz post
udostępnij

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni Przepyszna kremowa zupa, aksamitna i delikatna w smaku. W sam raz na jesienną aurę. Polecam. PRZEPIS Składniki 1 średniej wielkości dynia, obrana i pokrojona 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku śmietana do ozdoby grzanki Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie…
Zobacz post
udostępnij

Camembert pieczony

  Idealna przystawka, późne śniadanie, czy też kolacja. Z czerwonymi winogronami oraz grzankami. Kremowy, delikatny i aromatyczny. Pycha! PRZEPIS Składniki: ser camembert w drewnianym pudełku kiść winogron Przygotowanie: Skórkę sera ponacinać, w drewnianym opakowaniu włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 st C. Zapiekać ok 10 minut aż skórka zacznie pękać i się zarumieni.
Zobacz post
udostępnij

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

   PRZEPIS Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 opakowanie świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku 2 łyżeczki oliwy z oliwek posiekana cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 50g sera feta, pokruszonego sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć. Następnie wrzucić umyte liście…
Zobacz post
udostępnij