Kasza jaglana po włosku

Będzie zdrowo :) O znakomitych właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już pisałam. Uwielbiam ją w wersji na słodko jak i słono. Dzisiaj bardzo szybka i prosta w przygotowaniu wariacja na temat kaszy jaglanej z nutką bazylii i oregano. PRZEPIS Składniki: 1\2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść czarnych oliwek świeża bazylia 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) przyprawy: sól morska,…
Zobacz post
Share:

Zupa brokułowo – serowa

Sezon na rozgrzewające zupy trwa na dobre. I świetnie bo nic tak jesienią nie rozgrzeje podczas dnia jak miska gorącej zupy! Zupy brokułowe są jednymi z moich ulubionych lecz tym razem przepis urozmaiciłam dodatkiem  dojrzewającego szwajcarskiego sera.  Wyszło pysznie. PRZEPIS Składniki 1 brokuł 1l bulionu warzywnego 100g startego sera (ja użyłam dojrzewającego sera z serii Deluxe do kupienia w sklepie Lidl) 12 łyżeczki kurkumy świeżo zmielony pieprz i sól…
Zobacz post
Share:

Faszerowane pieczarki

PRZEPIS Składniki: 12 pieczarek 0,5 cebuli 1 łyżeczka parmezanu (opcjonalnie) pół kromki chleba pokrojonej na mniejsze kawałki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka świeżego koperku oliwa z oliwek Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Pieczarkom wyrwać nóżki, posiekać drobno, wymieszać z okruszkami chleba, startym serem, posiekaną cebulą i doprawić do smaku. Wnętrza kapeluszy skropić oliwą z oliwek, posypać solą i…
Zobacz post
Share:

Zupa dyniowa

PRZEPIS Składniki: 1 mała dynia hokkaido 1 duża cebula 2-3 szklanki bulionu warzywnego garść prażonych pestek dyni sól i pieperz do smaku słodka papryka mielona Przygotowanie Oprószoną solą, posiekaną cebulkę zeszklić na patelni z odrobiną masła. Pokrojoną dynię (razem ze skórką lecz bez miąższu i pestek) dusić pod przykryciem ok 10 min, aby się nie przypaliła podlać szklanką wody. Dodać usmażoną…
Zobacz post
Share: