Pstrąg pieczony w folii

Jeśli lubicie ryby, to chciałabym Wam dziś zaproponować pstrąga pieczonego w folii. Pysznie i zdrowo! PRZEPIS Składniki: 1 cały pstrąg, oczyszczony, pozbawiony ości i łusek. gałązki tymianku, świeżego 1 cytryna 1 limonka sól morska i czarny pieprz 3 łyzki soku z cytryny lb limonki wymieszane z oliwą z oliwek łyżkeczka masła liście rukoli płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200°…
Zobacz post
Udostępnij:

Podwójnie zapiekane ziemniaki z serem i kiełbaską

   PRZEPIS Składniki: 3-4 ziemniaki 2 łyżki masła kawałek kiełbasy, pokrojonej 1/2 szklanki startego sera (najlepiej typu cheddar) 1 jajko szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200° C. Ziemniaki przeciąć na pół i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok 25 min, aż ziemniaki zmiękną. W między czasie podsmażyć kawałki kiełbasy i zetrzeć ser. Wyciągnięte z…
Zobacz post
Udostępnij:

Tarta brokułowa z serkiem topionym

PRZEPIS dla 4-6 osób KRUCHY SPÓD Składniki: 300 g mąki 150 g zimnego masła szczypta soli 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 łyżki wody Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min. Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem…
Zobacz post
Udostępnij:

Opiekołki

Smak dzieciństwa! Moja babcia kładła lekko ugotowane ziemniaczki na piecu kaflowym i zapiekała, nazywając je opiekołkami. Dzisiaj polecam mój lekko zmodyfikowany przepis: podgotowane ziemniaki, młode, w skórkach, skropione oliwą z oliwek, posypane kminkiem zapiekać w temperaturze 200 st C aż do zarumienienia lub na patelni.  
Zobacz post
Udostępnij:

Bardzo puszyste naleśniki

PRZEPIS (6 średnich naleśników) Składniki: 3 jajka 125 g mąki krupczatki 200 ml mleka 2 łyżki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki klarowanego masła szczypta soli Przygotowanie: Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę. Dodać mleko i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli. Ubitą pianę…
Zobacz post
Udostępnij:

Tarta na szybko z czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

Składniki: ciasto francuskie czerwona cebula czarne oliwki ser feta Przygotowanie: Gotowy płat ciasta rozłożyć na papierze do pieczenia. Ser feta rozkruszyć nad ciastem, zostawiając ok 1 cm „ramki”. Cebulę pokroić w grube pióra i ułożyć na cieście. Pokrojone oliwki porozrzucać na cieście. Można pokropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekać aż ciasto się…
Zobacz post
Udostępnij: