Łososiowe batony w sezamie

PRZEPIS Składniki: Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette sok z 1 cytryny łyżeczka zmielonego imbiru 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Batony łososiowe 3 łyżki ziaren białego sezamu 3 łyżki czarnego sezamu 4 małe filety z łososia, 1 łyżeczka pasty wasabi 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Sos Vinaigrette Wymieszać ze sobą sok z cytryny,…
Zobacz post
Udostępnij:

Spaghetti z zielonymi oliwkami, papryczką chilli i suszonymi pomidorami

PRZEPIS Składniki: 100g makaronu spaghetti 1 czerwona papryczka w zaprawie Fine Food Finestro, poszatkowana 5 suszonych pomidorów, Fine Food Bio 50 ml białego wina 10 zielonych oliwek królewskich Fine Food Finestro 6 listków świeżej bazylii 3 gałązki świeżego tymianku garść orzechów włoskich oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, wg instrukcji na opakowaniu.…
Zobacz post
Udostępnij:

Słodko-ostre łososiowo-ananasowe szaszłyki

PRZEPIS Składniki: 1 filet z łososia 4-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta czerwonego pieprzu oliwa z oliwek extra virgin świeży tymianek Przygotowanie: Wymieszać pieprz cayenne razem z solą i pieprzem czerwonym. Łososia pokroić na drobne kawałki, skropić cytryną i oliwą z oliwek, posypać mieszanka przypraw…
Zobacz post
Udostępnij:

Makaron muszle z serkiem ricotta i musem truskawkowym

  PRZEPIS Składniki: makaron żytni razowy, w kształcie muszli ser ricotta cukier lub miód do smaku truskawki Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ser wymieszać z miodem, posłodzić wg uznania. Każdą muszlę wypełnić serowym farszem. Truskawki zmiksować z miodem lub cukrem. Muszle ułożyć na talerzu, polać musem truskawkowym i podawać.
Zobacz post
Udostępnij:

Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

   Ciekawe połączenie składników na cienkim spodzie pizzy. Pycha! PRZEPIS Składniki: Ciasto: szklanka mąki 5 g drożdży instant szczypta soli szczypta cukru 150 ml wody mąka do podsypania Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać wodę i delikatnie wyrabiać ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją obiętość. Pozostałe składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego…
Zobacz post
Udostępnij:

Szaszłyki z łososiem, bekonem i słodkim ananasem

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu grillowana przekąska! Kto regularnie śledzi mojego bloga wie, że bardzo lubię połączenie smaku mięsa lub ryb z naturalną słodyczą owoców. Tym razem na ruszt poszedł delikatny łosoś z dodatkiem ananasa i wędzonego bekonu. Z grilla, patelni lub piekarnika… oto mój pomysł na danie imprezowe! Szaszłyki podane w towarzystwie bardzo aromatycznego dipu barbecue to strzał w…
Zobacz post
Udostępnij: