BITEDELITE-mazurek-czekoladowy-z-bananem-1818

BITEDELITE-mazurek-czekoladowy-z-bananem-1810

BITEDELITE-mazurek-czekoladowy-z-bananem-1819

BITEDELITE-mazurek-czekoladowy-z-bananem-1831

Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi mazurkami mam kolejny fantastyczny przepis. Mini mazurek deserowy. Czekoladowy kruchy spód i tradycyjna kajmakowa warstwa wyłożona plastrami świeżego banana. Warto spróbować.. :)

PRZEPIS

Ciasto kruche

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Dodatki:

  • masa kajmakowa
  • dojrzały banan
  • posypka czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. 3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
  6. Piec ok 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
  7. Schłodzić.
  8. Wierzch posmarować masą kajmakową.
  9. Następnie ułożyć plastry banana.
  10. Na wierz dodać czekoladową posypkę.
Follow:

Komentarzy: 6

  1. krzysztofkastek
    10/04/2015 / 18:33

    Mazurek jest pyszny i w dodatku bardzo pomysłowy z tym bananem

  2. 13/04/2015 / 15:24

    Wprawdzie już po świętach, ale z chęcią sobie takiego mazurka zrobię :) Ja otwarłem jakieś dwa dni temu takiego kupnego, który święta przeczekał w szafce zapomniany i chyba pierwszy i ostatni raz się pokusiłem o zakup… Nie dooobry. W Twoim przepisie zrobię tylko jedną małą modyfikację – zamienię posypkę na startą czekoladę, nie przepadam za tym pierwszym ;)

  3. krzysztofkastek
    20/04/2015 / 06:11

    już dwa razy go robiłem :), moje chłopaki się nim zajadają :)

  4. Meg
    01/02/2016 / 12:34

    Ile trzeba dodać kakaa lub czekolady, bo nie jest napisane?

    • 02/02/2016 / 20:47

      Meg, dziękuję za komentarz, rzeczywiście brakowało składnika, w tym przepisie do ciasta kruchego dodałam 2 łyżki prawdziwego kakao, można więcej jeśli wolisz wytrawniejsze i mniej słodkie.

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.