Czekoladowe babeczki z waniliowym kremem i truskawkami

©BiteDelite-pczekoladowe-babeczki-z-kremem-i-truskawkami-0485

©BiteDelite-pczekoladowe-babeczki-z-kremem-i-truskawkami-0492

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 100g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 1 jajko
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 100 g masła w pokojowej temperaturze
  • 3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1-3 łyżki śmietany kremówki (ok 30%)

+ truskawki i posypka cukrowa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  2. Składniki na babeczki po kolei wrzucać do miksera. Wszystko razem wymieszać i miksować kilka minut. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Foremki na muffiny wypełnić papilotkami a następnie każdą wypełnić do połowy ciastem.
  4. Piec 15-20 minut albo dłużej, do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Wyciągnąć i przestudzić przed dekorowaniem.
  6. Przygotować krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodawać po łyżce śmietanki kremówki i miksować aż uzyskana zostanie kremowa konsystencja.
  7. Krem nakładać na babeczki przy pomocy dużej tylki w kształcie gwiazdki.
  8. Na wierzch każdej ułożyć połówkę truskawki i posypać cukrową posypką.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?