6973530220_0c589fd196_z

7119612185_488298bd99_z6973530854_9679a03937_z

PRZEPIS

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/6 szklanki stewii w pudrze lub 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać, dodać kakao, pokrojone masło, cukier lub stewię, sól. Wszystko razem wyrobić.
  2. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
  3. Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180st C aż ciasto będzie kruche.

CZEKOLADOWE GANACHE z bananami

Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady, pokruszonej
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 40g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 łyżkki stewii w pudrze lub 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 banany
Przygotowanie
  1. W garnuszku podgrzać śmietankę, uważać by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć z ognia.
  2. Wrzucić kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Miksować przez ok 1-2 minuty.
  4. Dodać masło i ewentualnie posłodzić a nastepnie jeszcze chwilę miksować.
  5. Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto.
  6. Banany pokroić w plasterki i udekorować wierzch ciasta.
  7. Schłodzić tartę przez minimum 30 minut.

 

Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.