Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami

6307054624_1ba9358704_z 6306532405_d7b18082b3_z

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
  • 250 ml półwytrawnego białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • chipsy jabłkowe

Przygotowanie:

  1. Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.
  2. Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszki zmiękną ale nie za długo aby się nie rozpadły.
  3. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, można zanurzyć każdy plasterek w wodzie zagotowanej z cukrem (proporcje 1:2) a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st C i ususzyć.
  4. Ugotowane gruszki wyciągnąć z wody i odsączyć.
  5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszki.
  6. Ułożyć na talerzu i udekorować jabłkowymi chipsami.

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?