cynamonki drożdżowe

Jakiś czas temu otrzymałam od marki Ambition patelnię i nóż szefa kuchni, a dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do przygotowania wyjątkowego przepisu na aromatyczne drożdżówki. Przepyszne! Z cynamonowym nadzieniem, oblane słodkim lukrem z cytrynową nutą. Idealne na jeden kęs.

A teraz najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego pieczenia z nowymi kuchennymi pomocnikami:

bitedelite_-4216

bitedelite_-4234

bitedelite_-4220

bitedelite_-4237

bitedelite_-4284

bitedelite_-4288

bitedelite_-4290

bitedelite_-4293

bitedelite_-4300

bitedelite_-4303

Aromatyczne drożdżówki na jeden kęs. Z cynamonowym nadzieniem, oblane słodkim lukrem z cytrynową nutą. Pyszne!

PRZEPIS

Składniki:

  • 500g mąki
  • 8g drożdży instant
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50g brązowego cukru
  • 70g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru

Lukier

  • sok z 1\4 cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
 Przygotowanie:
  1. W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. W międzyczasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać 1 całe jajko, 2 żółtka i miękkie masło.
  3. Po ok 10 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do czasu aż podwoi swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto podsypać mąką.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  7. Ciasto przekroić na 2 kawałki.
  8. Każdy z nich wałkować na grubość ok 1 cm najlepiej na kształ prostokąta.
  9. Płat ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i brązowym cukrem.
  10. Zawinąć w podłużny rulon.
  11. Pokroić na całej długości na 2 cm kawałki.
  12. Powtórzyć to samo z drugim płatem.
  13. Ślimaczki ułożyć w naczyniu do pieczenia. Ja używam 28 cm patelni.
  14. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika.
  15. Piec przez 20 min.
  16. Polać lukrem: sok z cytryny podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Dodać cukier puder. Mieszać do czasu aż lukier osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję.

***

RECENZJA

Zarówno z noża, jak i patelni jestem bardzo zadowolona – spełniają wszystkie moje oczekiwania co do kuchennego sprzętu: nie tylko świetnie się prezentują ale i są niesamowicie funkcjonalne. Nóż szefa jest niezastąpiony w każdej kuchni. Nóż od firmy Ambition jaki posiadam, to stylowy model z kolekcji KyotoMa długie i szerokie ostrze umożliwiające wszechstronne zastosowanie. Jest idealny i do krojenia mięsa i do siekania ziół. Jest ciężki i masywny ale dobrze leży w ręce. Jest też bardzo ostry, tak jak lubię, dzięki czemu krojenie nim to prawdziwa przyjemność. Już stał się moi ulubionym nożem i znakomicie przydaje się w gorącym przedświątecznym okresie.

Obok noża, garnka i wyciskarki do soków, niezbędna w mojej kuchni jest patelnia. Nigdy jeszcze nie miałam patelni, którą śmiało mogę włożyć do piekarnika! W kuchni gdzie nie mam kompletnie miejsca na przechowywanie, każdy sprzęt wielofunkcyjny jest na wagę złota. Patelnia Ambition Taurus jest przystosowana do używania w piekarniku, do temp. 240 st. C. więc nie potrzebuję już okrągłej formy do pieczenia, której mi brakowało. Solidna, ciężka, ze stabilną rączką i pomocnym uchwytem z drugiej strony. Jej średnica ma 28 cm więc jest idealna! Pokryta warstwą specjalnej powłoki, która zapewnia zdrowsze i łatwiejsze przyrządzanie potraw. Nic podczas beztłuszczowego smażenia nie przywiera i myje się ją bardzo łatwo.

A na koniec niespodzianka! Do końca grudnia, w sklepie Dajar z hasłem ZDROWE-GOTOWANIE wszystkie narzędzia marki Ambition możecie kupić 10% taniej.

***

17 Comments

  1. 1
  2. 2

    o właśnie taki zwykły dodatkowy uchwyt i już tyle zmienia. Dla mnie większość tych dużych patelni jest za ciężka a jeszcze jak nie ma uchwytu to kaszana ale ta wygląda obiecująco.

  3. 3

    No i się skusiłam. Pierwsza tura w piekarniku. Cały dom cudownie świątecznie pachnie, żaden odświeżacz powietrza nie ma szans.

  4. 5
  5. 6
  6. 7
  7. 9
  8. 10

    Posiadam tę patelnie od ponad pół roku i to był najlepszy zakup do kuchni jaki mogłam zrobić :D Powłoka teflon dla mnie to rewelacja, dzięki temu nie używam już tyle tłuszczu do smażenia. A nawet czasami w ogóle go nie kładę na patelnie, np gdy smażę jajka. Super zakup :)

  9. 12
  10. 14

    tez mam taką patelnię! i tez to moja ulubiona :) noże mam z Duki i bardzo sobie je chwalę, kupowałam cały komplet

  11. 15

    Witam serdecznie, buleczki zapowiadają się znakomicie, ale mam jeden problem- jestem uczulona na laktoze. Czy mogłabym zamienić mleko na wode a masło na oliwe z oliwek albo olej kokosowy? pozdrawiam

    • 16

      Możesz eksperymentować. Drożdze potrzebuja ciepła więc mleko mozna zastąpić śmiało wodą ale co do tłuszczu to nie jestem pewna. Chodzi mi o walory smakowe – olej kokosowy pewnie zmieni nieco smak. W tych bułeczkach prawdziwe masło jest kluczowym składnikiem.

  12. 17

Zobacz również