Ciasto śliwkowe z patelni

BiteDelite-ciasto_sliwkowe_z_patelni-9457

BiteDelite-ciasto_sliwkowe_z_patelni-9463

BiteDelite-ciasto_sliwkowe_z_patelni-9468

 

PRZEPIS  (Martha Stewart inspiracją)

Składniki

  • 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze + 1 łyżeczka do posmarowania patelni
  •  1 szklanka mąki + 1 łyżka do podsypania patelni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do posypania śliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego lub mleka)
  • 3-4 dojrzałe i pokrojone śliwki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Patelnię (ok 18cm średnicy) posmarować masłem i podsypać mąką.
  3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać.
  4. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
  5. Dodać jajko i miksować.
  6. Następnie dodać mąkę na zmianę z maślanką (w kilku turach) cały czas miksując na wolnych obrotach.
  7. Ciasto przełożyć na patelnię. Ułożyć na wierzchu 3/4 pokrojonych śliwek, podsypać 1 łyżką cukru.
  8. Piec ok 15 minut i następnie wyciagnąć z piekarnika i ułożyć na wierzchu pokrojone śliwki. Pierwsza część śliwek zapadnie się na dno podczas pieczenia.
  9. Piec jeszcze 25-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  10. Wystudzić.
  11. Podawać z lodami.
Follow:

1 komentarz

  1. Slawomir Wojcik
    10/09/2015 / 23:32

    oh crap, trzeba jeszcze mieć piekarnik. A już miałem nadzieję :(

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?