Tort Szwarcwaldzki lub inaczej Czarny Las czyli Black Forest Cake to jeden z najpopularniejszych tortów na świecie! U mnie w zmodyfikowanej wersji z kremem czekoladowym (tradycyjnie jest śmietankowy) i owocami leśnymi.
PRZEPIS
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 g masła, miękkiego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka całe + 1 żółtko
- 100g ciemnej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 1/2 laski wanilli
- 3/4 szklanki mleka
Krem
- 250g serka mascarpone
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 240ml śmietany kremówki
- 300g mrożonych lub świeżych owoców leśnych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- 2 formy okrągłe o średnicy 18 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao.
- Piekarnik nagrzać do 175 st C.
- W misce wymieszać mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
- Masło utrzeć z brązowym cukrem na gładką masę. Dodać jajka i żółtko, wanilię oraz roztopioną (letnią) czekoladę. Zmiksować.
- Połączyć razem z mąką, dodać mleko, miksować na gładką i puszystą masę.
- Przelać do tortownic.
- Włożyć do piekarnika na ok 25 min, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzić przed wyciągnięciem z form.
- W między czasie zmiksować mascarpone z kakao, cukrem pudrem i śmietaną na gładki krem.
- Krem układać na warstwie upieczonego ciasta, ułożyć owoce, oprószyć cukrem pudrem, przykryć kolejną warstwą ciasta, kremem i owocami. Całość przypudrować cukrem