PRZEPIS tradycyjny
Składniki:
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250g mąki
- szczypta soli
- odrobina prawdziwej wanilii
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka ubić z solą na gładką masę, dodać cukier, wanilię i miksować.
- Podczas miksowania, powoli dodawać mąkę.
- Dalej wyrabiać ciasto ręcznie.
- Kiedy będzie już jednolite , uformować kulę i uderzyć nią kilkunastokrotnie o blat. Spowoduje to, że ciasto nie będzie kleić się do rąk. (Działa!)
- Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Pamiętać o podsypywaniu mąką.
- Następnie ciasto pokroić na prostokąty o grubości ok 2 cm i szerokości ok 8 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.
- Smażyć partiami na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
- Jak troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem.
- Gotowe!