Chrust

iteDelite-donaty-xl-2226

BiteDelite-donaty-xl-2229

BiteDelite-donaty-xl-2248

BiteDelite-donaty-xl-2252

PRZEPIS tradycyjny

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • odrobina prawdziwej wanilii
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubić z solą na gładką masę, dodać cukier, wanilię i miksować.
  2. Podczas miksowania, powoli dodawać mąkę.
  3. Dalej wyrabiać ciasto ręcznie.
  4. Kiedy będzie już jednolite , uformować kulę i uderzyć nią kilkunastokrotnie o blat. Spowoduje to, że ciasto nie będzie kleić się do rąk. (Działa!)
  5. Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Pamiętać o podsypywaniu mąką.
  6. Następnie ciasto pokroić na prostokąty o grubości ok 2 cm i szerokości ok 8 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.
  7. Smażyć partiami na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
  8. Jak troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem.
  9. Gotowe!
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?