Choinki bezowe

bitedelite_-4620

bitedelite_-4612

bitedelite_-4607

bitedelite_-4605

Małe przesłodkie bezowe choinki, wykonane z podstawowego przepisu, ucieszą i oczy i podniebienie. Przepis typowo zimowy, nawiązuje do nadchodzących świąt. Bezy można przygotować wcześniej (tydzień, dwa) i przechowywać w zamkniętej puszce, słoju lub kartonowym pudełku. Wytrzymają do świąt.

Proponuję zrobić je w kilku rozmiarach – większe mogą posłużyć jako dekoracja stołu, a mniejsze jako słodki dodatek do kawy. Można też ładnie je zapakować i zrobić bliskim miły prezent.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukrowe kulki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Zimne białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier i jeszcze przez chwilę miksować.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego i wyciskać bezy na papier do pieczenia.
  3. Najlepiej użyć rękaw cukierniczy z płaską tylką.
  4. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h* do wysuszenia.
  5. Po upieczeniu udekorować cukrowymi kulkami.
*Tym razem piekłam 1h i były w sam raz, innym razem po 2 h były dopiero gotowa, przy wykorzystaiu tych samych składników. Bezy są kapryśne, wymagają cierpliwości przy ich przygotowywaniu ale wychodzą znakomite:)

2 Comments

  1. 1

    To jak już o tych choinkach… to Wesołych Świąt Joasiu :) I jak najwięcej wpisów w przyszłym roku, koniecznie!!!

Skomentuj

Zobacz również