Chleb domowy CZYSTE ZIARNO – bez mąki, drożdży i jajek

bitedelite_chleb-2108

bitedelite_chleb-2112

bitedelite_chleb-2109

Taki chleb to skarbnica witamin i minerałów a do tego ma genialny smak! Po brzegi wypełniony jest tylko ziarnami i\lub bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu bo nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Idealny zarówno jako podstawa kanapki, jak i sam. Wg mnie jest tak pyszny, że najlepiej pałaszować go właśnie solo albo ze świeżym prawdziwym masłem.

Składniki (robiłam z podwójnej porcji)

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki ziaren słonecznika 
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 7 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 
  • sól kamienna 1-2 łyżeczki
  • prawdziwy miód 2 łyżki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki wody
  • opcjonalnie wg upodobań, np: orzechy włoskie, jagody goji, morele, suszone śliwki, żurawina itp.

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. Wlać wodę olej rzepakowy i miód.
  3. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  4. Formę na ciasto keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
  5. Ugnieść łyżką.
  6. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180st C i piec przez godzinę.
  7. Gdy chleb jest upieczony, delikatnie wyjąć do z formy (razem z papierem do pieczenia) i zostawić do ostygnięcia.
  8. Najlepiej poczekać, aż całkowicie wystygnie. Ciepły będzie się bardzo kruszyć.

 

 

3 Comments

  1. 1
  2. 2

    Niesamowity przepis, właśnie na coś takiego czekałam! Uwielbiam ziarniste chlebki, więc na pewno wypróbuję przepis! Moje ulubione ziarna to nasionka chia, dodałabym również sól himalajską albo migdały…

  3. 3

    Fajny przepis. Swojego czasu robiłam i wyczytałam na angielskiej stronie, że wystarczy dodać 2 łyżki babki płesznik i nie będzie się kruszył. Potwierdzam. Nawet ciepły podczas krojenia zachowywał formę.

Skomentuj

Zobacz również