Chipsy z jarmużu

BITEDELITE - chipsy jarmuzowe-2594

BITEDELITE - chipsy jarmuzowe-2605 BITEDELITE - chipsy jarmuzowe-2603

Pytacie o zdrowe przekąski. Kto jeszcze nie zna i nie próbował chipsów z jarmużu musi szybko nadrobić! Bardzo chrupiace, lekkie i smaczne, do zrobienia w kilka minut!  Sezon na jarmuż trwa na całego więc do dzieła!

PRZEPIS

Składniki:

  • świeży jarmuż
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól morska

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu rozłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą (można dodać inne przyprawy tj. czosnek, papryka, oregano).
  2. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 st C) na 7-8 minut.
  3. Pilnować aby się nie przypaliły.
  4. Gdy liście całkowicie wyschną i staną się chrupiące – przekąska gotowa!
  5. Najlepiej zjadać od razu – wtedy są najsmaczniejsze :)

7 Comments

  1. 1
  2. 2

    Heej :) Sledze Twojego bloga od dluzszego już czasu i pragnę Ci powiedziec, ze posiadasz naprawdę wielki talent do pisania :) Dawno tak dobrze się nie bawiłem czytajac czyjs tekst, a uwierz, cos dobrego do czytania to dla mnie forma naprawdę swietnej rozrywki, oczywiscie w pozytywnym sensie :) Pozdrawiam cieplutko w te chłodne dni :)

  3. 3

    No no nooo! Widziałam już kiedyś gdzieś przepis na takie czipsy, ale niestety wtedy mieszkalam w malym miescie i nigdzie nie moglam znalexc jarmuzu. Moze teraz w duzym pojdzie mi latwiej. A o przepisie zapomnialam. Dzięki za przypomnienie. Zrobię jutro – mam nadzieję, że smak będzie wyśmienity :)

  4. 4

    Nigdy nie byłem przekonany co do jarmużu… Może powinienem spróbować tak jak piszesz – z czosnkiem lub z oregano?
    W każdym razie bardzo ciekawa pozycja na liście przekąsek :D

  5. 5
  6. 6
  7. 7

    Szkoda, ze Twoj blog jest tak mało znany :( Naprawde zaslugujesz na o wiele większy, jak to mówi teraz młodziez „fejm”, niż Cię otacza, ale nic, miejmy nadzieje, ze jednak i Ty doczekasz swoich przyslowiowych pięciu minut :)

Skomentuj

Zobacz również