BiteDelite-babeczki-biszkoptowe-sniezynki-1659

BiteDelite-babeczki-biszkoptowe-sniezynki-1664

PRZEPIS

Składniki na ok 10 babeczek

  • 160 gram masła
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek Nutelli (ok pół szklanki)
  • 2 łyżki mleczka skondensowanego
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać.
  2. Wbijać pojedynczo jajka – dokładnie rozmiksować przed dodaniem następnego. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
  3. Wyłożyć do papilotek lub foremek (ja użyłam foremki silikonowych w kształcie śnieżynek) na 2/3 ich wysokości. Na górę każdej dać po 1-2 łyżeczki Nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.
  4. Piec w 160 – 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że Nutella nie będzie nigdy sucha.
  5. Po ostudzeniu babeczek posmarować mleczkiem skondensowanym wytłoczony po ipieczeniu wzór ( u mnie śnieżynki), posypać wiórkami kokosowymi.
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.