7096366793_b928f22997_z7096366151_67e6ffa4f4_z

Co zrobić gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast. Dobrze wysuszone bezy mogą być przechowywane w nawet do 3 miesięcy, najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym słoju.

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 białka
  • 1/4 szklanki stewii w pudrze (lub 3/4 szklanki cukru)
  • ewentualnie aromat waniliowy lub cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Zimne białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawć cukier lub stewię i dalej miksować.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego i wyciskać bezy na papier do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h do wysuszenia.
*Tym razem piekłam 1h i były w sam raz, innym razem po 2 h były dopiero gotowa, przy wykorzystaiu tych samych składników. Bezy są kapryśne, wymagają cierpliwości przy ich przygotowywaniu ale wychodzą znakomite:)
Follow:

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.