Delite-bezy-roze-4795

BiteDelite-bezy-roze-4803

BiteDelite-bezy-roze-4843

BiteDelite-bezy-roze-4975

PRZEPIS

Składniki:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • dodatkowo można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli, następnie powoli dodawć cukier i dalej miksować. Skropić octem i miksować jeszcze przez chwilę.
  2. Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt róży.
  3. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h, do wysuszenia.
  4. Kiedy bezy będą już wysuszone, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę.
  5. Bezy zanurzać płytko w roztopionej czekoladzie. Odstawić do zastygnięcia.
Follow:

Komentarzy: 4

  1. I.T.
    29/05/2015 / 11:42

    To bardzo dobre na Dzień Matki, a nie tylko ciągle te kwiaty :)

  2. Kamil
    10/06/2015 / 16:03

    Swietny blog, masz naprawdę multum i ogrom swietnych, bardzo udanych pomyslow :) Jestem pod nieskrywanie wielkim wrazeniem calego Twojego kunsztu pisarskiego oraz talentu :) Naprawde, gromkie brawa, chyle czola przed mistrzem pióra, hehe :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będziesz nas raczyć swoimi pieknymi wpisami :)

  3. Magda
    11/06/2015 / 18:19

    Wyglądają cudownie! Kto by pomyślał, że można je wykonać w tak prosty sposób. Nie lubię dużych ciast bezowych, ale za to lubię takie małe bezy w kształcie kropelek. Albo takie większe troszkę, właśnie z jakimś dodatkiem, tak jak tutaj z czekoladą. No i do tego ten fenomenalny wygląd… Chcę takie zrobić!

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.