PRZEPIS
Składniki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki octu
- dodatkowo można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli, następnie powoli dodawć cukier i dalej miksować. Skropić octem i miksować jeszcze przez chwilę.
- Gotową masę włożyć do worka cukierniczego z końcówką dekoratorską w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać bezy na papier do pieczenia formując kształt róży.
- Piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec 1-2 h, do wysuszenia.
- Kiedy bezy będą już wysuszone, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę.
- Bezy zanurzać płytko w roztopionej czekoladzie. Odstawić do zastygnięcia.
Zachwycające :)
To bardzo dobre na Dzień Matki, a nie tylko ciągle te kwiaty :)
Swietny blog, masz naprawdę multum i ogrom swietnych, bardzo udanych pomyslow :) Jestem pod nieskrywanie wielkim wrazeniem calego Twojego kunsztu pisarskiego oraz talentu :) Naprawde, gromkie brawa, chyle czola przed mistrzem pióra, hehe :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będziesz nas raczyć swoimi pieknymi wpisami :)
Wyglądają cudownie! Kto by pomyślał, że można je wykonać w tak prosty sposób. Nie lubię dużych ciast bezowych, ale za to lubię takie małe bezy w kształcie kropelek. Albo takie większe troszkę, właśnie z jakimś dodatkiem, tak jak tutaj z czekoladą. No i do tego ten fenomenalny wygląd… Chcę takie zrobić!