Beza z kremem mascarpone i kiwi

©BiteDelite-beza-z-kiwi-2

©BiteDelite-beza-z-kiwi-5

PRZEPIS

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 200g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać ocet i miksować powoli dodając cukier i dalej miksować.
  2. Gotową masę wyłożyć na papierze do pieczenia formując kształt koła o średnicy ok 18 cm (można pomóc sobie odrysowując od talerza, na papierze do pieczenia – okrąg).
  3. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C najlepiej nie używać termoobiegu.
  4. Bezę zapiekać w tej temperaturze przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100 st C i piec przez 50-60 min.
  5. Upieczoną i przestudzoną bezę posmarować serkiem mascarpone. Ułożyć na wierzchu plasterki kiwi.
  6. Polać miodem naturalnym.
  7. Gotowe
Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?