-xl-3814

3812

xl-3830

Nie trudno zgadnąć, iż uwielbiam nutellę! Babeczki z nutellą znajdowały się wysoko na mojej liście przepisów do zrobienia. Same babeczki to za mało dlatego krem jest również na bazie nutelli. W środku każdej babeczki niespodzianka! Nie trudno zgadnąć jaki orzeszek ukryty jest w środku, prawda?:)

PRZEPIS

Składniki:

suche składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 jajko

+ 1/2 małego słoiczka nutelli (wystarczy trochę mniej jak się nie podjada ;)) i orzechy laskowe, po jednym do każdej babeczki

KREM

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki nutelli

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Do każdej babeczki włożyć orzecha laskowego i po ok 1/2-1 łyżeczki nutelli. Wykałaczką wymieszać nutellę z ciastem. Robić takie esy-floresy fantazyjne.
  4. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  5. W między czasie przygotować krem: Ubić śmietanę na sztywno. Dodać nutellę i delikatnie wymieszać, miksować na niedużych obrotach przez chwilę. Lekko schłodzić.
  6. Upieczone i schłodzone babeczki dekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej w kształcie gwiazdki.
  7. Gotowe.

 

Follow:

Komentarzy: 2

  1. Młoda mama
    08/11/2017 / 19:38

    Na ile foremek jest przepis?

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.