Kurczak w szynce parmeńskiej ze szparagami

BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5455

BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5462

BiteDelite-kurczak-w-szynce-parmenskiej-ze-szparagami-5475

PP

PRZEPIS

Składnik

  • pierś kurczaka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki zielonego pesto (oprószone solą i pieprzem, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziarnem słonecznika liście świeżej bazylii)
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii

Dodatki: 100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

  • Przygotować pesto i ugotować ryż.
  • Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić delikatnie solą morską i zawinąć w plasterki szynki.
  • Szparagi umyć, odciąć twarde końce. Ugotować. Najlepsze do tego jest specjalne wysokie naczynie z koszyczkiem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka owinięte szynką.
  • Smażyć przez 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
  • Dodać szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posypać listkami bazylii i podawać z ryżem.

 

Follow:

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kontynuacja przeglądania strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej info

W BiteDelite znajdziesz przepisy na pyszne ciasteczka, które spodobały się naszej stronie tak bardzo, że zaczęła również z nich korzystać. Tak na prawdę zawsze korzystała z ciasteczek, ale teraz muszę Cię dodatkowo o tym informować. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij


Looking for Something?