Mocno czekoladowe babeczki, idealne na każdą okazję!
PRZEPIS:
Składniki:
składniki suche:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- odrobina prawdziwej wanilii (użyłam Kotanyi)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
składniki mokre:
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 100 g roztopionego ale schlodzonego masła
Przygotowanie:
- Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
- Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
- Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
Krem czekoladowy z mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- 200 g serka mascarpone
- odrobina wanilii (użyłam prawdziwej Kotanyi)
- 100 g roztopionej czekolady deserowej
- 350 g cukru pudru
- Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać wanilię, cukier i roztopioną wystudzona czekoladę. Miksować na gładką masę.
- Wstawić na chwilę do lodówki by krem nieco stężał.
Ile wychodzi z tego przepisu babeczek?
Autor
Zależy od papilotek ale tak między 12-16